Fiți creativi!

Scopul articolului de azi e unul voit ludic. Şi competitiv.

Prin urmare, vă provoc la un concurs.

 

1. Reţetă

Alege o reţetă (culinară, dar care se potriveşte, bineînţeles, scopurilor şi ambiguităţilor poetice. Copiază reţeta în versuri/ în segmentele unui poem. Dă-i un titlu „grav” Elegie, Ars poetica, Dragoste, Patrie... (ori dezarmant de sincer: Reţetă). Inventează o reţetă originală, adaugând ingrediente şi condimente literare proprii...

 

2. Pseudoreportaj

Scrie un «reportaj» în care nerespectarea canoanelor genului publicistic esta miza. Porneşte de la titlul SENZAŢIONAL: ... şi creează-ţi reportajul!

 

3. Claustrare

Imaginează-te într-un spaţiu închis etanş sau într-un loc izolat, necunoscut. Descrie-ţi senzaţiile, trăirile, dar şi posibilele căi de evadare.  

 

***

 

Modelele acestor exerciţii le-am găsit într-o carte de „creative writing” – dacă e să numesc cu o sintagmă la modă volumul Ateliere poetice, apărut în urmă cu nişte ani la Chişinău. Cartea adună experimentele şi experienţele literare ale unor cenaclişti: elevi şi studenţi, participanţi în perioada 2007-2010 la Cenaclul „Iulia Hasdeu”, organizat pe lângă Clipa, revista basarabeană de cultură şi creaţie literară a tinerei generaţii.

Publicaţia apare o dată la două luni şi anul acesta împlineşte 20 de ani de la înfiinţare. Revista are scopul ambiţios de a cultiva în rândul tinerilor spiritul elitist, pregătindu-i să răspundă provocărilor timpului lor şi să ia parte în mod constructiv la dialogul cultural din întreg spaţiul românesc şi european.

Titlul revistei a trecut prin rafinări succesive, scuturându-se la un moment dat de preţiozităţi: a fost întâi Cetatea dăinuirii ; apoi Clipa siderală; după aceea – Clipa, (titulatura cea mai elegantă şi cea mai inspirată); iar din 2014 a redevenit Clipa siderală.

M-am bucurat să o regăsesc pe lista publicaţiilor susţinute (şi) anul acesta de Institutul Cultural Român, după ce, în 2013 – pe vremea când la conducerea ICR se afla Andrei Marga – finanţările au fost sistate, iar Clipa nu a mai apărut.

Voi stărui într-un text viitor asupra Atelierelor poetice şi asupra Clipei (siderale)

Pornind de la exerciţiile inspirate de Atelierele poetice ale Clipei (şi aşezate la începutul articolului), creaţi un text sau mai multe, de 1500-2000 de semne.

Un text în versuri sau în proză.

Plasaţi-l drept comentariu la acest articol sau pe adresa clubliterarlda@gmail.com.

Dintre intervenţiile participante, una va fi desemnată câştigătoare.

Voi acorda un singur premiu, constând în următoarele cărţi:

Paul Goma, Astra (Ratio et Revelatio Publishing House, Oradea, 2014);

Simona Castiglione, Arrivederci, Guguță! sau Mame și șamane (Ratio et Revelatio Publishing House, Oradea, 2015)*.

De asemenea, creaţia premiată va fi publicată pe www.literaturadeazi.ro, în cazul în care autorul îşi va face cont pe acest site.

Aştept textele voastre până în data de 30 aprilie.

Intraţi în joc! Fiți creativi!

 

* În seria de autor Paul Goma de la La Ratio et Revelatio Publishing House au apărut volumele Astra şi Scrisuri. Sunt în curs de (re)publicare Cod Bărbosul şi Culoarea curcubeului.

Originar din Basarabia, Paul Goma a fost distins anul acesta, pe 27 martie, cu Premiul Academiei de Științe din Moldova.

 

Arrivederci, Guguță! sau Mame și șamane, roman de Simona Castiglione în traducerea din italiană a Ralucăi Lazarovici Veres, este povestea emoționantă a două femei: o italiancă și o basarabeancă, pe fundalul emigrației masive din ultimii ani. Tradiţii, iubiri neîmplinite, nostalgii, întîmplări și trăiri din lumea insondabilă a femeilor apar la un loc cu un suculent schimb de idei între eroinele provenind din lumi diferite.

 

Add a comment

Plain text

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.