Fără titlu, fără poze

Am devenit dintr-o dată VIP: avem opinii sănătoase pe care le expunem scurt, concis și fără drept de apel,  sîntem exponențial sumă de competențe multiple, deținem adevărul absolut în opoziție cu ceilalți, cei care nu dețin nimic. Poate cîteva onomatopee dezarticulate  în care-l identificăm precis pe Satan. Mai pe românește Dracu, Satan vine pe filiera Halloween, se ascunde sub măști care te trimit direct în întuneric  și se strecoară insidios în sufletului copiilor noștri. Dar nu-i nimic, îl scoatem noi de-acolo, împreună cu sufletul copiilor noștri dacă trebuie.

Împărțim oamenii în categorii în funcție de criterii convenabile. Rigide și inflexibile. Punem mîna pe bîta de basseball a timeline-ului și zdrobim capul hidos al răului absolut, mic, impotent și caraghios. Pe măsura bunătății noastre.  Ne cuprinde o căldură plăcută la gîndul că, pentru cîteva zile, ni se va îndrepta coloana, vom fi cei care credem cu tărie că am fi. Se va opri motorașul care bîzîia enervant cu vreo 12 volți curent continuu de conștiință.

Înainte de-a pune capul pe pernă simțim satisfacția meschină că nu am fost noi. Ne cățărăm pe muntele ars și marcăm fiecare pas cu cîte un selfie. Căței castrați cu urina limpede. E al nostru de acum și pînă în vecii vecilor amin, nu al celor care au fost îngropați în cenușă. Importanți și bine înfipți într-o realitate iluzorie. Selfie și aici. Cadre percutante. Un zîmbet trist în colțul buzelor.

Sigur, am făcut tot ce a depins de noi pînă acum. Am construit  societatea perfectă. Nu perfectă, măcar septică. Nu septică, măcar normală. Am pus demni mîna în fața nedreptății, ipocriziei, mizeriei și imposturii. Am fost intoleranți, superbi și am spus stop. Le-am tras un șut  în cur jigodiilor care s-au strecurat printre noi. Pe străzile noastre, în casele și școlile noastre, bisericile și spitalelor noastre. I-am scos din culcuș, i-am aruncat în mocirla din care au ieșit. Nu ne-am vîndut țara. Am pus mîna uleioasă pe ștampila de vot.

Cu totul și cu totul nedrept  ne-au furat  corupții. Ne-au pervertit idealurile.  Ne-au pîndit pe la colțuri, ne-au răpit copii, ne-au violat nevestele, ne-au făcut sclavi pentru 800 de lei pe lună. Noaptea, ne-au ridicat din pat și ne-au aruncat în cel mai întunecat hău al sufletului uman. Nu e vina noastră, boss.

Dar , cum ar spune  Roger Waters, “I’ve got some bad news for you sunshine, Pink isn’t well, he stayed back at the hotel, and they sent us along as a surrogate band, we’re gonna find out where you fans really stand”.

Nu putem pasa toată vina patronilor de cluburi, cînd la fel ca ei am băgat plicul cu bani în buzunarul funționarului de la primărie să luăm autorizație de crescut porci. În buzunarul medicilor să ne pună în patul de la geam. În al profesorului care ne-a educat în spiritul toleranței și bunului simț care acum ne spun că toți cei care nu-s ca noi trebuie și merită să moară în chinuri. Nu putem înjura Biserica cînd  am transformat-o într-o instituție rece, artificială și îndepărtată. Nu puteți lapida clasa politică după ce i-am validat puterea din vîrful căreia ne calcă-n picioare. Nu putem arde pe rug primarul după ce i-am pupat mîna dolofană care a distribuit zahărul și făina.  Nu putem cere dreptate pentru că dreptatea e un concept interzis sclavilor.

În mod surprinzător vina nu este a rușilor sau a americanilor. Nu putem da vina pe ză germans. Pe extratereștri sau conjunctură politică. Vinovați-s în fiecare oglindă de pe teritoriul României. De-acolo ne privesc toți arșii, sufocații, împușcații,  accidentații, chinuiții. Dar VIP nu se uită-n oglinzi.

 

 

Comments

d-le, am multe restanţe (mă refer la textele de pe site); însă voiam să (îţi) las un semn (mai bun decât niciodată...) că a fost o reală plăcere să asist (măcar acum) la această lecţie de anatomie; eşti înzestrat pentru astfel de operaţii: ai ştiinţa bolii, ai mână, ai ochi şi ai gust etico-estetic; cu alte cuvinte, nu doar că intervii (pro bono) asupra conştiinţelor alterate, tăind ce şi cât trebuie, eliminând ce şi de unde trebuie şi cârpind chirurgical rana întru vindecar; dar rezultatul astfel modelat are toate şansele să arate mai bine decât înainte; desigur, dacă va supravieţui...

err

*congruente

**vindecare

 

Adi, era utilă tare opţiunea "Edit" (la care văd că ai renunţat)ş cel puţin unor aiuriţi ca mine...

 

.

se pot edita de-acum și comentariile.

mersi de feed-back.

 

Add a comment